Saturday, August 21, 2010

CAMP CRAFT


21-JUL-10

Hari ini aku akan mempelajari satu lagi ilmu baru mengenai outdoor..ilmu ini di panggil ilmu mendirikan tapak perkhemahan@ camp site..aktiviti ini lebih dikenali dengan nama orang putihnya camp craft..aku tahu serba sedikit tentang mendirikan tapak perkhemahan sebab aku

juga mempunyai sedikit pengalaman tetapi sekadar tahu,tidaklah begitu mendalam..lagipun material yang digunakan agak berbeza cuma konsep yang digunakan sahaja yang sama..kali ini aku perlu mengetahui cara-cara untuk menyediakan tapak perkhemahan yang mampu

menampung kapasiti seramai lebih kurang 120 orang..sebelum ini aku hanya berpengalaman mendirikan khemah secara individu tetapi kali ini ia agak mencabar sedikit kerana pembinaan tapak khemah ini banyak mengunakan tali dengan mengunakan ikatan-ikatan yang

tertentu..pembinaan tapak khemah ini agak sukar kerana ia perlu dibina mengikut kesesuaian bentuk muka bumi dan disesuaikan dengan kreativiti Pembina..sewaktu pembnaan tapak perkhemahan ini banyak factor yang perlu diambil kira..antaranya termasuk kedudukan setiap khemah, arah angin bertiup,dekat dengan sumber air dan macam-macam lagi...paling penting

tempat tersebut mestilah selamat...kelas hari ini lebih tertumpu pada praktikal tetapi skali sekala En.Hisyam menegur beberapa kesilapan yang kami lakukan..proses pembinaan tapak khemah ini kelihatan agak mudah ketika ini tetapi untuk keadaan sebenar belum lagi dapat dijangka…























7 comments:

  1. beso nye tempat korang wt xtvt camp craft....
    lapang kowt kawasan dy...

    ReplyDelete
  2. mcm2 dy nie...bnyk complain je...

    ReplyDelete
  3. eh? cakap? tade suare pon?? hahaha
    dah kene virus..ngee...~

    ReplyDelete
  4. ahahaha...yg burok tu sume org an...

    ReplyDelete